Kemisk peeling-behandling

Kemisk peeling är en effektiv hudvårdsbehandling som använder kemiska lösningar för att förbättra hudens utseende och struktur. Genom att avlägsna de yttersta hudlagren, hjälper denna metod till att minska synligheten av rynkor, akneärr och pigmentfläckar, samtidigt som den främjar ny hudtillväxt. Behandlingen anpassas efter individens hudtyp och behov, vilket ger en fräschare, jämnare hudton och en strålande lyster.

Vad är kemisk peeling?

Kemisk peeling är en behandling där en kemisk lösning appliceras på huden. Om du vill avlägsna skadade och döda hudceller samt behandla fina linjer och rynkor kan du genomföra en kemisk peeling-behandling. Acneärr och pigmentfläckar, även kallade solfläckar, korrigeras och bleks också i processen, och även porrengöring

Kemisk peeling innehåller, som namnet anger, olika typer av syror som penetrerar huden i varierande djup. Orden ”syra” och ”kemisk” kan verka skrämmande för en del, men sanningen är att de flesta syrorna kommer från naturliga källor. Glykolsyra kommer från sockerrör, salicylsyra från pilträ och mjölksyra från surmjölk.

Det finns flera alternativ för kemisk peeling-behandling beroende på dina önskemål, problemområden och hur känslig din hud är.

Kemisk peeling på klinik

Det finns det flera typer av kemisk peeling-behandlingar beroende på hudtyp, vilket resultat du önskar och vad du vill fokusera på. De flesta salonger erbjuder gratis hudkonsultation så att de kan få en överblick över din hud, vad den behöver och vilken behandling du borde välja. Det är vanligt att de utför små tester för att försäkra sig om att du inte kommer att få en allergisk reaktion. När allt är klart återstår själva kemisk peeling-behandlingen.

Före behandlingen kommer hudterapeuten att rengöra ditt ansikte och skydda håret. Några täcker också över ögonen med gasbinda eller glasögon. Därefter används borste, bomullspad, gasbinda eller en svamp, beroende på typ av behandling, för att applicera den kemiska lösningen anpassad efter din hud. Den behandlade huden börjar blekna.

Boka gratis hudkonsultation för kemisk peeling hos Acnespecialisten och få hjälp att identifiera problemet och komma fram till vilken behandling du och din hud behöver.

Sveriges Skönhetscenter erbjuder kemisk peeling – boka och träffa en av deras hudterapeuter på en gratis hudkonsultation- och analys, antingen i salongen eller online!

Välj kemisk peeling-behandling hos Nordiska kliniken och träffa en av deras många hudterapeuter, injektionssjuksköterskor och läkare med specialkompetens.

Lätt behandling

En lätt peeling består av en lätt ytbehandlande kemisk peeling där det yttersta hudlagret, även känt som överhuden eller epidermis, avlägsnas. Om du vill behandla fina linjer, ojämn hudton och acne är detta ett enastående alternativ.

Mediumbehandling

En medium kemisk peel-behandling avlägsnar döda hudceller från överhuden och från delar av den övre huden av det mellersta hudlagret, även kallad läderhud eller dermis. Denna behandling behandlar rynkor, acneärr och ojämn hudton, och är därför särskilt populär för mogen hy och personer med djup eller synlig hudstruktur.

Djup behandling

Med djup peeling kan djupa rynkor och ärr behandlas. Det beror på att syran tränger ner från överhuden till det mellersta, till och med det nedersta lagret i läderhuden. Resultaten är mer permanenta, men under livets gång kan man endast behandlas en gång eftersom syran verkar djupt i hudlagren.

Vad kostar kemisk peeling?

Vad kemisk peeling kostar beror på vilken behandling du önskar, hur många behandlingar som ska utföras och vilken salong du bokar tid hos. Om du vill göra en kemisk peeling hemma kan du hitta skonsamma produkter som passar för hemmabehandling till varierande pris, men billigare än i professionell salong.

Om du däremot önskar en mer effektiv behandling anpassad efter din hudtyp kan salongspriser vara under tusenlappen (enstaka behandling) till flera tusen (paketpris med flera behandlingar).

Kemisk peeling - hur ofta?

Hur många behandlingar krävs vid kemisk peeling? Hur ofta beror på vilket resultat du önskar och vilken typ av behandling – lätt, medium eller djup. För bästa resultat rekommenderas oftast flera behandlingar med några dagars eller veckors mellanrum varje gång. Vissa salonger erbjuder paketpriser med en kur på ca. 3–5 behandlingar.

Biverkningar

Som med alla behandlingar är det alltid risk för biverkningar man bör vara observant på. Normala och övergående biverkningar är följande;

  • Torrhet
  • Rodnad
  • Sveda
  • Lätt svullnad.

Detta bör gå över av sig själv inom kort.

Risker

Det är viktigt att använda solskydd med hög SPF, och att undvika att sola efter en kemisk peeling-behandling. Detta eftersom den kemiska lösningen gör huden extra känslig för solen, och mer benägen till skador och pigmentfläckar. Undvik helst direkt sol de första 1–2 veckorna efter behandling. Rådgör med din läkare innan behandlingen om du har en planerad semester eller liknande.

Vid medium och djup peeling finns det risk för bestående skador om behandlingen utförs på fel sätt, eller om man inte följer de råd som hudläkaren ger.