Vad är fillers?

Det korta svaret är att fillers är hyaluronsyra. Ämnet finns faktiskt helt naturligt i kroppens vävnad och ger stadga och volym till din hy. Förekomsten av hyaluronsyra minskar i din kropp i takt med att du blir äldre, vilket märks på din huds minskade elasticitet och volym. När ämnet injiceras i ett utvalt område återfår huden sin spänst, rynkor slätas ut och huden får ett ungdomligare utseende. När du läst vår sammanställning över vanliga frågor som rör fillers får du bättre koll på området och vilka resultat du kan förvänta dig av en behandling.

Vem får utföra fillers?

I juli 2021 kom en lag om estetiska kirurgiska ingrepp som säger att endast legitimerade läkare, tandläkare eller sjuksköterskor får göra estetiska injektionsbehandlingar som fillers. Personen som utför behandlingen måste ha svensk sjukvårdslegitimation. Det är en stor skillnad mot tidigare och betydligt mer patientsäkert, jämfört med när det inte fanns regleringar. En klinik som följt dessa regler sedan tidigare (även när det inte var ett krav) är Sveriges Skönhetscenter. De utför fillers i Stockholm med professionell och legitimerad personal. Kliniken har fått mängder med positiva kundomdömen, vilket gör kliniken till ett tryggt val.

Hur länge håller fillers?

Fillers ger resultat direkt efter avslutad behandling och håller oftast mellan 4–18 månader. Det är ett stort spann eftersom resultat påverkas av din hudstruktur sedan tidigare, ålder och livsstil. Det finns exempel på resultat som håller en bra nivå i fyra månader, och fillers med goda resultat även efter 18 månader. Något som är bra att ha med sig är att hudens struktur förbättras även efter att hyaluronsyran brutits ned. En påfyllningsdos efter några månader ökar chansen för att få extra bra resultat. De flesta kliniker erbjuder en konsultation innan din behandling – där får du reda på närmare vilka resultat just du kan förvänta dig.

Vad är fillers gjort av?

Fillers är gjort av hyaluronsyra som finns naturligt hos alla människor, kruxet är dock att kroppens produktion minskar kraftigt med åldern. Fillers fyller därmed på förrådet. Det är hyaluronsyran som upprätthåller hudens fuktbalans, och avsaknad av ämnet leder till torrhet och sin tur minskad elasticitet. Hyaluronsyra binder alltså fukt, vilket ger huden spänst. Strax innan vi fyllt 30 år förlorar vi cirka 1% av kroppens naturliga innehåll varje år. Läs mer i Axelsons artikel Vad är hyaluronsyra bra för?.

Vad kostar fillers?

Det är svårt att få fram ett genomsnitt på kostnaden för fillers då olika kliniker kan skilja sig rätt kraftigt prismässigt. Det är dessutom en behandling där man inte vill välja klinik enbart efter priset En seriös klinik där det jobbar professionell personal brukar ta ca 2500 kr för att behandla ett område (1 ml). 2 ml brukar landa på 4–5000 och 3 ml på 6–7000. En riktlinje är att det brukar kosta cirka 2000 kr att lägga till ett extra område (1 ml) eller göra en påfyllnad (1 ml).

Varför får man inte dricka alkohol efter fillers?

Något du snabbt blir varse om när du läser på om fillers är att du inte får dricka alkohol 1–2 dagar efter din behandling. Men varför är det så? Jo, alkohol kan nämligen öka svullnaden i området och det kan i sin tur leda till att resultatet blir sämre. Fler saker du ska undvika att göra samma dag (och dagen efter behandlingen) är peeling, massage och att basta. Timmarna efter du gjort en fillersbehandlingen är det bra om du undviker smink i området.

Kan man göra fillers när man är gravid?

Att göra fillers när man är gravid eller ammar rekommenderas inte. Det är exempel på en s.k. kontraindikation, som innebär att risken med en behandling ökar i ett speciellt tillstånd. Det finns fler exempel på när du ska undvika att göra en fillersbehandling: om du har en pågående sjukdom (infektion eller feber), om du har blödarsjuka eller om har neurologiska- eller muskelproblem. Det bästa är att rådgöra med kliniken innan du bokar in en tid, så får du mer information om vilka tillstånd som är olämpliga vid en behandling.

Hur ont gör fillers?

Fillers kan upplevas på olika sätt, för olika personer. Men den absolut största majoriteten anser att det inte gör ont. Visst känns det, men det är mer som ett myggbett. Själva ”ingreppet” består av några stick som ger en viss lindrig smärta. Flera kliniker erbjuder en bedövningssalva som appliceras på behandlingsområdet ungefär en kvart innan det är dags. Stäm gärna av detta vid bokningen, så kan personalen ta fram salvan och planera in ett lite tidigare besök från dig.

När lägger sig svullnaden efter fillers?

Svullnaden brukar lägga sig efter 1–2 dagar, men det finns fall där svullnaden varat i uppemot en vecka. Det är inte ovanligt att området kan bli lite ömt och en viss rodnad kan uppstå. Svullnaden brukar dock vara lindrig och det brukar inte vara några problem att gå till jobbet direkt efter behandlingen. Vissa personer får något litet blåmärke av behandlingen, men det kan enkelt sminkas över lite försiktigt. Se till att använda krämen du fick av kliniken efter besöket – det gör gott för både svullnaden och ömheten.