Ytliga blodkärl

Att drabbas av ytliga och synliga blodkärl är något som är mycket vanligt. Ytliga blodkärl orsakas vanligtvis av bristningar som uppstår i kärlväggen, men det kan också bero på stress, mycket snabb viktuppgång eller om du konsumerar större mängder alkohol. På den här sidan kan du läsa mer om hur synliga och ytliga blodkärl uppstår, samt vilka behandlingsmetoder du kan använda dig av för att minska synligheten. Du får även svar på de vanligaste frågorna och funderingarna.

Varför får man ytliga blodkärl?

Det finns flera orsaker till att du kan drabbas av ytliga blodkärl. Till att börja med är det viktigt att veta om att blodkärl finns över hela kroppen och därför kan du också drabbas av synliga blodkärl på alla delar av din kropp - från ansikte till händer och ben. Orsaken till brustna blodkärl kan bland annat orsakas av stress och stor alkoholkonsumtion, men det kan också orsakas av ökat blodtryck eller att du har vistats för mycket ute i stark sol.

Behandla ytliga blodkärl i ansiktet

Idag finns det flera metoder du kan använda dig av för att behandla ytliga blodkärl i ansiktet. Väljer du att gå till en salong, såsom Acnespecialisten som kan behandla ytliga blodkärl, genom exempelvis laserbehandling eller IPL, vilket ger mycket effektiva resultat för plötsligt synliga blodkärl. Hos Acnespecialisten startar du med en kostnadsfri konsultation där en hudspecialist sätter upp en skräddarsydd behandlingsplan åt dig. Fördelen med IPL är att en värme/energi kan skickas till kärlen, som i sin tur får de att dra ihop sig och bli mindre synliga.

En annan klinik som använder sig av IPL är Sveriges Skönhetsklinik som behandlar ytliga blodkärl. Där kan du dessutom kombinera din behandling med PRX-T33, vilket ökar chanserna för ett ännu bättre resultat.

Vill du ha en hemmalösning av behandling kan du även använda dig av en ytliga blodkärl i ansiktet kräm. Här är Mesoestetic Couprend Cream ett mycket bra och populärt alternativ.

Mer om ytliga blodkärl

Hur får man bort ytliga blodkärl på benen?

Det snabbaste och enklaste sättet för dig att bli av med ytliga blodkärl och nät på benen är genom en injektionsbehandling på en salong. Här kan laserbehandlingar och IPL vara ett bra alternativ. Andra metoder som är billigare, men som också tar längre tid, är krämer och salvor. Exempelvis är Nannic Venatrix for perfect legs en populär kräm på marknaden och finns bland annat på Hudoteket.

Kan ytliga blodkärl försvinna av sig själv?

Det är inte helt ovanligt att mycket ytliga och tunna blodkärl kan försvinna av sig själv. Detta gäller främst de blodkärl som kommer i form av tunna, tunna nät på huden - inte minst i ansiktet. Är det kraftigare ådernät eller blodkärl kan det dock krävas en professionell behandling av en läkare eller hudterapeut.

Varför får man ytliga blodkärl i ansiktet?

Den främsta orsaken till att du drabbas av ytliga blodkärl i ansiktet är temperaturväxlingar. Det kan till exempel handla om att du vistas i mycket låga eller mycket höga temperaturer, som när du ligger och solar på sommaren. Även skador och tunn hud, samt alkohol, stress och rökning kan orsaka ytliga blodkärl, såväl som ärftlighet.

Kan man få plötsligt synliga blodådror på händer?

Att drabbas av plötsligt synliga blodådror på händer är inte helt ovanligt. Om du får blodkärl som plötsligt syns beror det vanligtvis på att ett ådernät eller ett åderbråck håller på att bildas. Det går dock inte att avgöra om synliga blodkärl kommer leda till just åderbråck eller ådernät i ett tidigt stadium.

Finns det en koppling mellan synliga blodådror och högt blodtryck?

I många fall kan högt blodtryck vara orsaken till att synliga blodkärl uppenbarar sig. När blodtrycket ökar också trycket i dina vener, något som i sin tur gör att mer blod samlas och ådrorna blir mer synliga. Rökning, stress och sjukdomar som orsakar högt blodtryck kan absolut vara bakomliggande orsaker. Vill du läsa mer om hur stress påverkar blodtrycket kan du läsa denna artikel från Vetenskap och Hälsa.