Bli av med finnar

Finnar är röda utslag på huden som beror på inflammerade talgkörtlar. De kan även kallas för akne och förekommer främst på områden där det finns många talgkörtlar, det vill säga i ansiktet, på ryggen och på bröstet. De uppkommer oftast av förändringar i hormonbalansen och är därför vanligt i puberteten, vid graviditet eller på grund av läkemedel med hormoner. Det är inte farligt, men många som drabbas vill bli av med dem. På den här sidan kan du läsa mer om vad finnar är och hur de uppkommer. Du får även tips om vad du kan göra för att bli av med finnar.

Vad är finnar?

Finnar är inflammerade talgkörtlar i eller under huden. De flesta får finnar i puberteten, men de kan uppstå i alla åldrar. Vissa kan drabbas av akne i vuxen ålder, du kan läsa mer om vuxenacne i vår artikel om det. Problemen beror inte på bristande hygien som vissa tror, utan istället är det oftast hormonförändringar som är den bakomliggande orsaken. Finnar förekommer på kroppsområden med många talgkörtlar, framför allt i ansiktet, på bröstet, axlarna och på ryggen. Det går att behandla finnar och minska besvären, men det kan ta tid. Läs mer om finnar på Acnespecialisten.se som är specialister inom detta område. Här får du svar på vanliga frågor kring finnar, orsaker till varför de uppstår, symptom och kännetecken samtidigt som du kan läsa mer om olika typer. Här kan du även ta del av konsultation för att få den hjälp du behöver med dina besvär.

Orsak

Finnar uppkommer oftast för första gången i tonåren, men det är även vanligt med vuxenakne och finnar i samband med graviditet. Det finns flera olika orsaker till att vissa drabbas av akne:

 • Hormonförändringar, exempelvis under puberteten, graviditet och innan menstruation.
 • Läkemedel, exempelvis p-piller.
 • Ärftlighet.
 • Hudtyp. Personer med fet hy eller blandhy drabbas oftare än personer med torr hy.

Symptom

Finnar delas ofta in efter följande svårighetsgrader:

 • Mild
  Små pormaskar.
 • Medelsvår
  Röda eller gula ömmande utslag. Den här varianten lämnar sällan ärr.
 • Svår
  Stora bölder och ömmande knölar som går djupare in i huden. Svullnad och smärta förekommer ofta. Den här typen av finnar lämnar ofta ärr.

Oavsett svårighetsgrad uppkommer symtomen oftast i ansiktet, på bröstet, axlarna eller ryggen.

Finnar – Behandling hos hudterapeut

Finnar kan försvinna av sig själva, men ibland behövs det behandling. Det bästa är att gå till en certifierad hudterapeut. Du kan exempelvis behandla finnar hos Acnespecialisten. Innan behandlingen görs en kostnadsfri hudkonsultation där din hy analyseras för att beräkna hur allvarligt dina problem är med finnar. Behandling kan då påbörjas hos dem och hudterapeuten du blivit tilldelad kan då rekommendera en långsiktig hudvårdsrutin med hudvårdsprodukter som skräddarsys utifrån din hudtyp. Rutinen använder du dig av hemma för att undvika problem på längre sikt. Ofta krävs det regelbundna behandlingar på salong i kombination med en bra hudvårdsrutin för att bli av med besvären.

Alla aknerelaterade problem går att behandla, men det är viktigt att behandlingen anpassas utifrån din hudtyp och typ av finnar. En professionell hudterapeut eller hudläkare kan avgöra vilken behandling som behövs för dina problem. En behandling hos en hudterapeut återskapar hudens balans och jobbar långsiktigt för att skapa en frisk hy. Finnar kan exempelvis behandlas med en grundlig ansiktsbehandling med djuprengöring eller portömning och porrengöring. Det finns även effektiva behandlingar för att ta bort akneärr i ansiktet och på ryggen.

Behandla finnar hemma

Det går även att behandla finnar hemma på olika sätt. Att angripa problemen på ”flera fronter” (både på klinik och sen ta vid behandlingen på egen hand) skapar bra förutsättningar för att bli av med problemen.

 • Använd specifikt framtagna akneprodukter som håller talgproduktionen på en lagom nivå över tid, vilket håller finnarna borta
 • Använd en skonsam ansiktstvätt som passar din hudtyp. Undvik att tvätta fler än två gånger per dag.
 • Applicera fuktkräm på huden, men undvik feta krämer och oljor som kan täppa till huden. En aknebenägen hud behöver mycket fukt, men inte så mycket fett.
 • Använd produkter med salicylsyra som öppnar upp porerna.
 • Använd receptfria läkemedel mot akne, exempelvis produkter som innehåller bensoylperoxid.
 • Pilla inte på finnarna. Om du klämmer eller pillar kan inflammationen förvärras.
 • Det finns även receptbelagda läkemedel för att behandla finnar.

10 vanliga frågor

1

Vad får man finnar av?

Enligt 1177 finns det flera anledningar till att du får finnar. Det vanligaste är att finnarna orsakas av en hormonell obalans i kroppen. Det är därför många får det i puberteten när hormonbalansen förändras. Även vid graviditet och menstruation ändras hormonbalansen, vilket kan ge finnar. Även hudtyp spelar roll. Personer med fet hy eller blandhy löper större risk att drabbas än en person med torr hy. Ärftlighet har viss betydelse för risken för akne. Finnar kan också orsakas av läkemedel som innehåller litium eller kortison. Feta solkrämer samt varma och fuktiga miljöer kan också täppa till porerna och ge akne.

2

Hur får man bort finnar snabbt?

Det finns inga genvägar för att behandla finnar, men ett finnplåster kan dölja och dämpa besvären. Det är dock inget som löser grundproblemet. Det viktigaste är att hitta en bra hudvårdsrutin med produkter anpassade för din hudtyp om du vill få en frisk hy. Vid svår akne är det viktigt att konsultera med en hudterapeut eller läkare. Undvik att klämma på finnarna eftersom det kommer att förvärra inflammationen. Generellt sett kan vi säga att det inte finns någon ”quick fix”, men många lyckas få bukt med problemen genom att kombinera behandlingar på specialiserade kliniker i kombination med en anpassad hudvårdsrutin.

3

Varför gör finnar ont?

Finnar är inflammerade talgkörtlar och inflammationer gör ont. Talgkörteln täpps igen av talg och hudrester. Tillsammans med en bakterie skapas en inflammation i talgkörtelns nedre del som kan ge rodnad, smärta och var. När huden är inflammerad kan smärta uppstå, framför allt om det är en finne djupt under huden. Ytliga finnar gör oftast inte ont.

4

Ska man klämma gula finnar?

Nej, du bör aldrig klämma finnar även om de är gula eller vita. Det kan vara lockande att ta bort finnen, men risken är stor att inflammationen blir värre, vilket även ökar risken för ärr.

Om du verkligen vill klämma finnen så bör du se till att tvätta både händerna och ansiktet innan. Det bästa är om du duschar varmt, badar bastu eller håller ansiktet över ånga för att öppna upp porerna innan. Därefter kan du försiktigt klämma bort det gula i finnen.

5

Vad gör man åt finnar som inte går att klämma?

Finnar ska inte klämmas. Behandla istället med en punktbehandlande kräm eller med hudvårdsprodukter som passar din hudtyp. Hudvårdsingredienser som passar särskilt bra för aknebenägen hy är bland annat:

 • Niacinamide, det är en antiinflammatorisk ingrediens som är mycket bra mot finnar och ärr.
 • Salicylsyra, även känd som BHA-syra, som tränger in på djupet och rengör huden. Ingredienser finns både i rengöringar, toners och krämer.
 • Retinol, finns främst i serum och nattkrämer.
 • Zink, kan användas för punktbehandling.
6

Finnar runt munnen – Orsak till det?

Finnar runt munnen orsakas ofta av hormonell obalans, stress eller dålig kost. Det kan exempelvis bero på preventivmedel med hormoner, graviditet eller menstruation. Många kvinnor upplever att de får finnar på käklinjen och runt munnen innan mens. Stressiga situationer och ohälsosam kost, exempelvis skräpmat och sötsaker, kan öka risken för finnar runt hakan och munnen.

7

När slutar man få finnar?

Problemen kan uppstå i olika åldrar. I puberteten får de flesta finnar och därefter försvinner de för vissa. Dock är det många som även drabbas av finnar i vuxen ålder, så kallad vuxenakne. Vissa får finnar första gången i vuxen ålder, exempelvis i samband med graviditet. Efter 50-årsåldern är det mindre vanligt att drabbas av finnar.

8

Vad beror finnar i pannan på?

Finnar i pannan kan bero på problem med matsmältningen eller urinblåsan. Dålig kosthållning, för mycket socker och alkohol samt för lite vätska kan öka risken för finnar i pannan. Även stress och hormonell obalans kan vara orsaken. Om du får finnar i pannan bör du se över vad du äter och dricker. En hälsosam och antiinflammatorisk kost kan hjälpa för att lindra besvären.

9

Hur tar man bort ärr från finnar?

Det finns många bra behandlingar för att ta bort ärr från finnar, till exempel:

Samtliga behandlingar för att ta bort ärr utförs på en salong hos en certifierad hudterapeut eller hos en hudläkare. Du kan inte själv behandla akneärr hemma. Det bästa är att boka en konsultation hos en hudterapeut för att diskutera vilken som är den bästa behandlingen för din hy.

10

Hur undviker man finnar efter rakning?

Hårsäckar kan bli irriterade och inflammerade efter rakning. Det är viktigt att använda bra produkter både innan och efter rakning. Att använda en rakgel eller ett rakskum innan minskar risken för irritation. Efter rakningen bör du smörja in området med en återfuktande kräm, gärna med salicylsyra eller antiinflammatoriska ingredienser som lugnar. Se även till att byta rakblad i rakhyveln med jämna mellanrum för att minska risk för irritation.

Om du vill läsa mer om akne och hur du kan bli av med det, kan du hitta information om acne hos oss och olika tips som kan fungera för dig.