Vuxenacne

Många associerar finnar med puberteten, men de förekommer även hos vuxna. Vuxenacne kallas även för akne tarda och drabbar vuxna människor. Den kan uppstå i alla åldrar och vissa blir av med besvären först i 50-årsåldern. Graviditet, läkemedel och stress kan ge finnar hos vuxna. Oftast går det att behandla men den kan också gå över av sig själva. Här kan du läsa mer om varför man får finnar som vuxen och vilka behandlingar som finns att göra.

Varför får man finnar som vuxen?

När huden producerar för mycket talg kan porerna täppas till, vilken i sin tur ökar risken för inflammation. Talg är ett slags fett som behövs för att huden ska må bra, men en överproduktion av talg kan resultera i finnar. Finnar är nämligen inflammerade talgkörtlar som blir röda, varfyllda och gör ont. En hormonell obalans är en av orsakerna som kan göra att du får finnar i vuxen ålder.

Orsak

Akne i vuxen ålder kan bero på flera saker, exempelvis:

  • Hormonell obalans. Exempelvis vid graviditet eller menstruation.
  • Ärftlighet. Om dina föräldrar eller någon annan släkting har vuxenakne har du större risk att drabbas.
  • Läkemedel. Exempelvis p-piller kan ge viss påverkan.
  • Hudtyp. Personer med fet hy eller blandhy drabbas oftare av finnar.
  • Stress.
  • Dålig kost. Ohälsosamma matvanor med mycket socker och skräpmat kan orsaka problem med finnar.

Symptom

Vanliga symtom för vuxenacne är:

  • Gula eller röda knottror och ömmande utslag. Finnarna försvinner ofta av sig själva efter ett par dagar och lämnar inga ärr.
  • Svarta eller vita pormaskar. Förekommer ofta på hudområden med många talgkörtlar, exempelvis nästan, pannan, kinderna eller hakan.
  • Bölder och ömmande knölar som kan ge ärr.

Ovanstående symtom förekommer i ansiktet, på bröstet, axlarna eller ryggen.

Vuxenacne-behandling

För att bli av med vuxenacne är det viktigt att hitta en behandling som passar just din hudtyp. Första steget är att besöka en hudterapeut eller en hudläkare som kan fastställa ditt hudtillstånd. Du kan exempelvis besöka Acnespecialisten som utför en vuxenacne-behandling. De är certifierade hudterapeuter och hos dem börjar du med en kostnadsfri konsultation där din hud analyseras. Efter analysen blir du rekommenderad en behandling. De tar även fram en skräddarsydd hudvårdsrutin som balanserar huden, för att undvika problem på lång sikt.

Det är vanligt att behandla vuxenacne med djuprengöring och portömning i kombination med en anpassad hudvårdsrutin som du kan utföra dagligen hemma. En hudterapeut hjälper dig att hitta hudvårdsprodukter som passar din hudtyp. Ibland behövs det receptfria eller receptbelagda läkemedel för att behandla svåra besvär. De allra bästa är att använda specifikt framtagna produkter för detta problem.

Face mapping

Face mapping är ett begrepp som syftar till att ta reda på hur huden reflekterar kroppens mående. Om du får finnar i ansiktet som vuxen kan du ta reda på den bakomliggande orsaken genom att titta på var i ansiktet som blemmorna uppstår.

Finnar i pannan kan orsakas av dålig kost och finnar längs käklinjen kan orsakas av hormonell obalans. Det kan vara bra att läsa på om de olika områdena som finnar kan uppstå på och hur du kan påverka det själv.

Panna

Har du små finnar i pannan plötsligt? Finnar i pannan kan orsakas av flera saker, exempelvis kan du ha problem med matsmältningen eller urinblåsan. Se över din kost och dra ner på socker och alkohol. Se till att dricka ordentligt med vatten.

Ansikte

Finnar i ansiktet som vuxen är vanligt. Om du har finnar i hela ansiktet kan det bero på många olika orsaker, exempelvis kost, läkemedel och stress.

Kinder

Finnar på kinderna som vuxen kan bero på fel hudvårdsprodukter, allergier eller andningsproblem.

Runt mun/käklinje

Finnar längs käklinjen och runt munnen är ofta ett tecken på hormonell obalans och är därför vanligt vid menstruation. Finnar på hakan och längs käklinjen kan orsakas av läkemedel, exempelvis p-piller.

Runt ögon

Akne runt ögonen kan bero på njurarna, vätskebrist eller dålig kost.

Näsan

Finnar på näsan kan bero på högt blodtryck, hormonell obalans eller dålig kost.

Fler produkter

Längre upp tipsade vi om specifika produkter för vuxenacne och vi fortsätter på det spåret. Tänk på att alltid utgå från din hudtyp och dina besvär när du väljer hudvårdsprodukter. Om du inte vet vilken hudtyp du har är det alltid bäst att besöka en hudterapeut först för en hudkonsultation.

Basiron AC gel 5% 40 g

Läkemedel med bensoylperoxid som motverkar tilltäppta porer. Finns att köpa hos bland annat Apotea receptfritt.

Cicamed Medical Science ASD 3-In-1 Active Spot Treatment

En 3-i-1-punktbehandling som motverkar finnar. Innehåller bland annat salicylsyra, zink, vitaminer samt lugnande aloe vera. Finns hos apotek receptfritt och har fått goda omdömen, bland annat hos Apoteket Hjärtat.

Dermalogica Clear Start Breakout Clearing Booster 30 ml

Ett snabbverkande koncentrat med salicylsyra, tymol, terpineol, niacinamid och hyaluronsyra som tränger ner på djupet och löser upp igentäppta porer och motverkar inflammationer. Du kan hitta produkten på flera ställen men kan vara värt att kolla på Prisjakt först för att se bästa pris.

Vi kan tipsa om flera andra typer av behandlingar mot acne, bland annat porrengöring och ansiktsbehandling. Vill du läsa mer om acne har vi en intressant artikel om problem med acne och tips att motverka det.