Behandla perioral dermatit

Perioral dermatit är en hudsjukdom som karaktäriseras av små röda knottror, vanligen runt munnen, hakan och ibland under ögonen. Denna tillstånd, som främst drabbar unga kvinnor, kan förväxlas med acne men skiljer sig genom att knottrorna är släta och kan bränna eller klia. Orsakerna är inte helt fastställda, men ofta associeras tillståndet med användning av kortisonkrämer, feta hudvårdsprodukter och hormonella förändringar.

Vad är perioral dermatit?

Perioral dermatit börjar vanligtvis med röda, kliande utslag runt munnen och på hakan. Även utslag under ögonen såväl som vid näsan förekommer, men är mer ovanligt. Utslagen är mer framträdande på ljus hy, men gemensamt för alla hudtyper är att utslagen utvecklas till knottror. Det är inte ovanligt att utslagen tar lång tid att bli av med – ibland flera månader eller år.

Tips till dig med perioral dermatit

Om du lider av perioral dermatit, undvik att använda tunga eller oljebaserade hudvårdsprodukter som kan täppa till porerna. Istället, välj milda, icke-komedogena produkter som inte irriterar huden. Att avstå från kortisonkrämer och begränsa användningen av smink kan också vara till hjälp. Regelbunden rengöring och en skonsam hudvårdsrutin är avgörande. Vid ihållande problem, överväg att konsultera en hudläkare som kan rekommendera lämplig behandling, såsom speciella krämer eller antibiotika.

Behandling av perioral dermatit

Det är inte alltid nödvändigt att behandla perioral dermatit eftersom det ofta går över av sig själv. Det är dock inte alltid besvären försvinner på egen hand, vilket innebär att du kan behöva söka behandling. Perioral dermatit visar sig som små, röda knottror runt munnen och uppstår vanligtvis p.g.a. igentäppta porer, t.ex. från smink, feta krämer eller kortisonkrämer.

Problemet behandlas vanligtvis med krämer, men förebyggs också genom förändrade och förbättrade hudvårdsrutiner. Vid omfattande problem kan antibiotika behövas, men i de flesta fall räcker det bra med en gel eller kräm.

Klinikbehandling

Det kan vara svårt att identifiera om det är perioral dermatit eller andra utslag som man kämpar med. I dessa fall är det skönt att kunna kontakta en klinik för att få hjälp. AcneSpecialisten erbjuder en kostnadsfri hudkonsultation där de hjälper dig att ta reda på om du behöver behandling av perioral dermatit eller inte, och vad mer som eventuellt behövs.

Efter en hudkonsultation där perioral dermatit har identifierats är det normalt att titta på de olika sätten du kan behandla huden på, där fokus ofta ligger på att skapa en bra hudvårdsrutin för dig och din hud.

Orsak

Ännu vet man inga direkta orsaker till varför hudsjukdomen kan uppstå. Det vanligaste sammanhanget är att problemen uppstår efter behandling med kortison eller feta krämer som har täppt till porerna, såväl som oljor, serum och smink. Läkare har sett ett samband mellan perioral dermatit och kvinnor i åldrarna 20–30 år, där smink och krämer används med frekvent. Också hormonförändringar kan orsaka perioral dermatit.

Perioral dermatit & stress

Idag finns inget känt samband mellan perioral dermatit och stress, men det har visats att hormonförändringar överlag kan orsaka hudsjukdomen. Stresshormoner är något som alltid finns i kroppen, men när hormonerna påverkas av stress ökar både aktiviteten och utsöndringen av hormonreceptorerna. Här är det i synnerhet det sympatiska nervsystemet som drabbas.

Utslag runt munnen

Det vanligaste är att perioral dermatit ger utslag runt munnen. Utslagen uppstår främst en bit under näsan, såväl som på hakan och på sidan av mungiporna. Dock är det ytterst sällan som perioral dermatit drabbar läpparna och det närmaste området runt dem. Även om det förekommer att perioral dermatit även uppstår runt ögonen så är detta mycket ovanligt.

Kännetecken

Det är lätt att missta perioral dermatit för små finnar, men till skillnad från finnar är utslagen oftast släta mot huden. De har också en tendens att både bränna och klia, något som acne inte gör, och kan orsaka fjällning på huden.