Behandla rosacea

Rosacea är en hudsjukdom som ger röda utslag i ansiktet och i ögonen. Huden känns varm, stickande och blodkärlen är ytliga. Ibland uppstår små knottror på huden och även ögonbesvär kan uppstå. Den förväxlas ofta med vuxenakne, men det finns viktiga skillnader. Problemen drabbar endast vuxna, oftast kvinnor i 30-årsåldern eller äldre. Sjukdomen är delvis ärftlig, men det går att behandla rosacea. Här kan du läsa mer om vad det är, vilka vanliga symtom det finns och hur du kan behandla hudsjukdomen och dämpa symtomen.

Vad är rosacea?

Trots att rosacea är en relativt vanlig hudsjukdom som drabbar uppskattningsvis 2–10 procent av alla vuxna så är det många som undrar vad är rosacea för något. Det finns fyra olika typer av rosacea:

Rosacea med hudrodnad

Hudens känns varm, röd och känslig. Majoriteten av alla fall av rosacea är denna typ.

Rosacea med blåsor och bölder

Den här typen kan förväxlas med vuxenakne, men rosacea ger inga pormaskar.

Rosacea med rinofyma

Talgkörtlarna på näsan är förstorade och röda.

Okular rosacea

Även kallad ögonrosacea, som ger inflammationer i ögonen eller på ögonlocken.

Orsak

Det är inte fastställt vad som är ett rosacea-utbrotts orsak, men det finns vissa antaganden:

 • Hudsjukdomen kan delvis vara ärftlig.
 • Det är även känt att personer med känslig och ljus hy oftare drabbas.
 • Det är vanligare att kvinnor än män drabbas.
 • Alkohol, stress, solljus och stark mat kan förvärra symtomen, men de orsakar inte sjukdomen.

Hur vet man att man har rosacea?

Symtomen kan variera från person till person. De vanligaste symtomen är dock kraftig rodnad i vissa delar av ansiktet. Om det svider eller hettar i ansiktet till och från kan det vara rosacea. Det kan vara svårt att veta om det är rosacea eller akne, eftersom båda problem kan ge blåsor och utslag som liknar finnar. Skillnaden är dock att rosacea inte orsakar pormaskar.

Rosacea-behandling

Det finns flera olika rosacea-behandlingar. Vissa kan utföras hemma och andra görs hos en certifierad hudterapeut. Det är viktigt att behandla rosacea utifrån dina specifika symtom och vilken typ av rosacea du är drabbad av. Vill du gå till en hudterapeut så erbjuder Acnespecialisten en rosaea-behandling som anpassas efter dina bekymmer. De arbetar med 3 steg där det första är en kostnadsfri konsultation. Under detta tillfälle undersöks din hy och en personlig behandlingsplan tas fram. Nästa steg är att boka in, och utföra, själva behandlingen. Avslutningsvis är det upp till dig att använda den personliga hudvårdsrutinen som du blivit tilldelad av din hudterapeut. Olika varianter av rosacea behandlas på olika sätt, men nedanstående steg är något du ”slipper tänka på själv” om du går hos en professionell klinik – de tar beslutet åt dig.

 1. Rosacea med hudrodnad kan behandlas hemma med krämer eller på salong med laser.
 2. Rosacea med blåsor och bölder kan behandlas med antibiotika i form av krämer eller tabletter. Det finns även salongsbehandlingar för den här typen.
 3. Rosacea med rinofyma behandlas oftast med laser eller operation.
 4. Okular rosacea, även kallad ögonrosacea, behandlas med antibiotika.

Det finns idag specifikt framtagna hudvårdsprodukter för rosacea. Det är en viktig del som hjälper dig att bli av med besvären. Om du kombinerar dessa med behandling på klinik är chanserna stora för ett lyckat resultat. Det är en viktig pusselbit för att minska besvären på sikt.

Vanliga problemområden med rosacea

Rosacea drabbar främst ansiktet. Olika delar kan drabbas, men det är vanligast på följande områden:

 • Kinderna
 • Pannan
 • Näsan
 • Hakan.

Ofta drabbas ansiktet ojämnt, vilket kan ge intrycket av en solskada. Vissa upplever att rodnaden sprider sig från ansiktet ned mot halsen och bröstet. En viss typ av rosacea som kallas okular rosacea eller ögonrosacea, kan även drabba ögonen och ögonlocket.

Frågor och svar om rosacea

Varför får man rosacea?

Det är fortfarande inte känt varför vissa får rosacea. Ärftlighet tros spela roll, men även hudtyp. Personer med känslig hy drabbas oftare av rosacea. Det är även vanligare att kvinnor drabbas. Rosacea uppkommer i skov. Stark mat, alkohol och stress kan förvärra symtomen.

Är rosacea ärftligt?

Det är inte vetenskapligt bevisat om rosacea är ärftligt, men sjukdomen kan delvis vara ärftlig. Personer som drabbas av rosacea har oftast föräldrar eller släktingar med samma symtom. Några tydliga bevis på att rosacea är ärftligt finns dock inte. Det är även viktigt att poängtera att rosacea inte smittar.

Hur blir man av med rosacea?

Det går att behandla och dämpa symtomen av rosacea. Det viktigaste är att först identifiera vilken typ av rosacea du har eftersom olika behandlingar krävs. Krämer, laser eller antibiotika kan användas för behandling. Undvik även kryddstark mat, alkohol och stress om du upplever besvär med rosacea. Läs gärna avsnittet om rosacea-behandling ovan för mer information för de olika typerna. Om du är osäker på om du har symptom för rosaea eller acne, kan du läsa på om acne och vuxenacne för att göra en bedömning.

Vad är skillnaden på rosacea eller akne?

Rosacea eller akne förväxlas ofta, men det finns några viktiga skillnader.

Akne

 • Kan förekomma i ansiktet, på ryggen, bröstet och axlarna.
 • Orsakar pormaskar.
 • Förekommer inte i ögonen eller på ögonlocken.
 • Inte vanligt med en hettande känsla.
 • Uppkommer oftast första gången i puberteten.
 • Vanligast hos personer med fet hy eller blandhy.

Rosacea

 • Förekommer nästan uteslutande i ansiktet.
 • Inga pormaskar.
 • Kan förekomma i ögonen eller på ögonlocken.
 • Rodnad, svullnad och brännande känsla, exempelvis hetta i ansiktet.
 • Uppkommer oftast första gången i 30–50-årsåldern.
 • Vanligast hos personer med känslig hy.