Vad är botox?

Botox består av botulinumtoxin typ A som är ett muskelavslappnande medel som kan injiceras i musklerna, urinblåsans vägg eller i huden. Medlet minskar förekomsten av muskelsammandragningar – eftersom nervimpulser i musklerna blockeras. Botox används både för skönhetsbehandlingar och för att behandla medicinska tillstånd. Skönhetsbehandlingarna kan fokusera på att ta bort rynkor, kråksparkar, ”arga rynkan”, ögonbrynslyft eller för att släta ut huden. Exempel på de medicinska tillstånd som kan behandlas är kraftig svettning i armhålorna, överaktiv blåsa med urinläckage, kronisk huvudvärk eller ihållande muskelkramper.

Vad kostar botox?

Pris på botox är vanligtvis runt 2500 kr för ett område. Det finns även kliniker som tar 3500 kr per område. För att vara på den säkra sidan så kan du räkna med 2000–3500 kr där priset ofta landar mitt emellan dessa summor. Vissa kliniker har kombinations- och mängdrabatter som du kan ta del av när du bokar en botox-behandling. Sveriges Skönhetscenter är ett exempel på detta. De erbjuder botox i Stockholm där det blir billigare om du behandlar flera områden samtidigt. Ett extra område kostar 500 kr mer. De har även en ”kombo-behandling” med botox och fillers samma paket. Ett bra alternativ för dig som går i tankarna att behandla fler områden än ett.

Hur länge håller botox?

Botox håller vanligtvis runt 3–4 månader. En vanlig riktlinje är att det håller upp till sex månader. Det beror lite på hur starka dina muskler är i området. Många som går på återkommande botox-behandlingar brukar därmed besöka salongen cirka tre gånger om året.

När börjar botox verka?

Det tar normalt 1–2 veckor innan botox börjar visa sitt maximala resultat. Efter 2–3 dagar börjar du märka gradvisa skillnader och den maximala effekten kan alltså ses efter 7–14 dagar. Tiden kan variera något från person till person.

Botox när man ammar?

Botox rekommenderas inte till ammande kvinnor eller till gravida. Rådet gäller även till fertila kvinnor som önskar bli med barn. Det finns inga stora forskningsstudier som backar upp detta. Det är ett resultat av att det anses oetiskt att göra denna typ av forskning.

Vad är skillnaden mellan botox och fillers?

En något förenklad men grundläggande skillnad är att botox försvagar muskler och får dem att slappna av. Exempelvis förhindras rynkor att dra ihop sig med samma kraft som innan. Fillers har en mer sammanbindande effekt, och stärker exempelvis hyns volym och stadga.

Hur giftigt är botox?

Botulinumtoxin, den aktiva substansen, är ett dödligt gift i för stor dos. Ämnet är 600 miljoner giftigare än cyanid. Det är dock viktigt att ha med sig att botox är farligt i tillräckligt höga doser. Kosmetiska injektioner verkar endast i det lokala området.

Vem får utföra behandling med botox?

Sedan juli 2021 får endast legitimerade sjuksköterskor, läkare och tandläkare utföra en behandling med botox. Det regleras i Lag (2021:363) om estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar. Läs vanliga frågor och svar om lagen på Regeringen.se.

Botox – hur ofta?

Eftersom en botox-behandling vanligtvis håller i 3–4 månader är det även svaret på frågan om hur ofta du kan boka in återbesök. När du gjort en eller ett par behandlingar får du reda på hur dina muskler tar emot behandlingen, och hur länge resultatet håller.

Film på engelska med vanliga botox-frågor

Fler behandlingar