Ta bort hudflikar

Det finns flera orsaker till att du kan drabbas av störande hudflikar. De är ytterst sällan farliga, men kan vara missprydande och irriterande. Ofta uppstår det i samband med att din hud är irriterad eller att det pågår en hormonell förändring i kroppen. Hudflikar kan också uppkomma som en naturlig del av åldrandet. Idag kan du ta bort hudflikar hos hudläkare och hudterapeuter, men det finns också enkla och smidiga behandlingar som du kan genomföra själv i det egna hemmet.

Vad är hudflikar?

Hudflikar är varken farliga eller smittsamma och kallas även för skintags eller acochordons. Både män och kvinnor kan drabbas av flikarna som vanligtvis uppstår spontant och utan någon direkt anledning. De kan till exempel utvecklas under bysten, i nacken eller på halsen. De är även förekommande i armhålor eller på andra ställen där huden veckas. Enkelt förklarat är hudflikar helt enkelt bara hud som är utskjutande från resten av huden och som är några millimeter stora. Vissa är hudfärgade och andra är mörkare i färgen.

Varför får man hudflikar?

Som tidigare nämnt är hudflikar inte farligt, men de kan vara störande om det sitter på fel ställe eller kännas missprydande om de är för synliga och stora. Den främsta orsaken till att du kan drabbas av det är om;

  • Huden har skadats eller nöts
  • Övervikt
  • Hormonella förändringar hos gravida kvinnorv
  • Diabetes
  • HPV, Humant papillomvirus.

Hudflikar behandling

Det vanligaste och mest effektiva sätt att behandla hudflikar är på en salong eller hos en hudläkare. Idag finns det flera olika hudfliksbehandlingar som du kan använda dig av, där Plasma pen och Dermapen är de vanligaste alternativen hos salonger. En salong som är populär är Acnespecialisten som tar bort hudflikar. Behandling kan påbörjas efter de har gjort en konsultation på din åkomma och beroende på vart du har hudfliken sitter på kroppen kan olika alternativ av behandling tas upp som förslag.

Det finns även frysbehandlingar som kan utföras professionellt och som får hudfliken att torka och därefter ramla av. Behandlingarna är helt smärtfria och mycket skonsamma att utföra på alla delar av kroppen. Att ta bort hudflikar är vanligt förekommande och en behandling som är mycket populär bland kliniker.

Ta bort hudflikar själv

Visste du att det finns sätt som du kan ta bort hudflikar själv? Många söker febrilt efter hur tar man bort hudflikar själv och andra snabba och smidiga metoder. Hudflikar är som sagt mycket vanligt och ingenting som är farligt, men med några bra knep kan du faktiskt avlägsna hudflikar helt själv. Du kan till exempel ta bort hudflikar själv med tråd som stryper blodtillförseln och gör att hudfliken ramlar av, men du kan också använda dig av krämer och salvor. Det finns även plåster som innehåller en vätska som sätts på fliken. Plåstret sitter kvar i några dagar och därefter ramlar hudfliken av. Nedan finns fler tips som sägs fungera när du vill ta bort hudflikar själv.

1

Testa äppelcidervinäger

Att använda äppelcidervinäger är effektivt, men kräver också mer tålamod. Tvätta hudfliken innan du går och lägger dig och applicera sedan en bomullstuss med äppelcidervinäger på fliken. Här kan det vara bra att sätta på ett plåster eller kirurgisk tejp för att hålla bomullstussen på plats under natten.

2

Tagmole

Tagmole är en mycket populär och effektiv produkt som är framtagen för att du ska kunna ta bort hudflikar i hemmet. Produkten består av en liten apparat som gör att du enkelt kan "fånga in" fliken och sedan strypa den med en tråd. Tråden stör inte eller är inte i vägen och efter cirka två veckor har hudfliken ramlat av. Finns att köpa bland annat på Apoteket Hjärtat.

3

Plåster mot hudflikar

Idag finns det flera plåster på apoteket som du kan köpa för att behandla hudflikar. Dessa plåster innehåller ett naturligt medel som gör att hudflikarna torkar och därefter skrumpnar och ramlar av. Det är inte ovanligt att de innehåller någon form av olja, till exempel oregano-olja.