Cryopen

Cryopen är en mycket modern och revolutionerande behandling som är framtagen för att behandla olika hudproblem. Behandlingen kan bland annat användas för att frysa bort födelsemärken, men den lämpar sig även bra för leverfläckar, pigmentering, vårtor, hudflikar, talgvårtor eller åldersvårtor, samt större milier. Cryopen utförs alltid av en utbildad och certifierad behandlare, hos en läkare eller på en klinik. Här kan du läsa mer om hur behandlingsmetoden går till, när den lämpar sig och när du bör undvika behandlingen helt och hållet.

Vad är cryopen?

Cryopen är en behandlingsmetod som är enkel att utföra och som lämpar sig för många olika ändamål. Kort och gott är Cryopen en mycket liten och smidig maskin med ett munstycke som ser ut som en penna. Pennan används för att frysa området som ska behandlas. Frysningen gör att huden vitnar efter behandlingen, likt en frysskada. Därefter bildas en rodnad och en stickande känsla kan uppstå. Behandlingen är bra för att frysa bort födelsemärken, ta bort leverfläckar eller för att ta bort hudflikar.

Process:

Behandlaren använder sig av en lite maskin med ett munstycke som liknar en smal penna. Cryopen riktas mot det område som ska behandlas och skickar därefter ut en mycket kall stråle som fryser området, till exempel hudfliken eller leverfläcken. Det är inte ovanligt med en stickande känsla och en rodnad som kan hålla i sig. Har du mycket känslig hud kan det även uppstå blåsor. I vissa fall kan flera behandlingar krävas innan du uppnår önskat resultat. En uppföljning ska alltid göras.

Passar för

Behandlingen passar dig som vill frysa bort leverfläckar, hudflikar, åldersfläckar eller ljusa upp pigmentering. Det är även lämpligt för dig som vill bli av med vårtor, åldersvårtor eller talgvårtor, samt för dig som har hemangiom som är en samling av blodkärl som kan samlas under huden.

Passar inte för

  • Gravida
  • Ammande
  • Lider av hudsjukdom
  • Överkänslig hud
  • Haft hudcancer
  • Keliodbenägen hud, dvs. ärrbildad hud

Cryopen behandling

Idag finns det flera kliniker du kan vända dig till om du vill göra en Cryopen behandling. Fördelen med att besöka en professionell klinik är att du kan vara säker på att du får ett bra och effektivt resultat. Idag finns det flera kliniker runt om i Sverige som kan hjälpa dig att frysa bort leverfläckar, hudflikar och mycket mer. Observera att du kan behöva genomföra 1–3 behandlingar. Behandlingarna kan du göra hos skönhetssalonger och kliniker. En uppskattad klinik är Acnespecialisten som genomför Cryopen behandling. De gör först en konsultation med dig för att ta fram ett förslag på hur många behandlingar som kan behöva göras. Fördelen med att göra det på klinik eller salong är att de har god kännedom i hur lång tid och hur många behandlingar som krävs med Cryopen. En annan klinik som kan erbjuda Cryopen är Sveriges Skönhetsklinik. Deras behandlingar tar 30 min per gång och är populära för att frysa bort leverfläckar och pigmentfläckar.

Kan man köra cryopen hemma?

Vill du genomföra Cryopen hemma kan du med fördel göra det. Du kan köpa Cryopen online såväl som på ett flertal apotek. Att använda det hemma är dock inte lika effektivt som att använda det på en salong. Metoden är inte lika kraftfull för hemmabruk för att minska risken för skador. Det innebär att det kan ta längre tid. Dock är det fortfarande en mycket populär metod att bli av med allt från hudflikar till irriterande vårtor.

Cryopen bieffekter

Cryopen är överlag en mycket trygg och säker behandlingsmetod, men det kan fortfarande uppstå biverkningar efter din behandling. Det är till exempel inte helt ovanligt med rodnad och svullnad, samt blåsor om du har mycket känslig hud. I de flesta fall brukar biverkningarna vara läkta och borta inom loppet av 4–6 veckor.