Problem med acne - tips

Problem med acne kan drabba människor i olika åldrar. Det finns olika anledningar till att huden helt plötsligt blir knottrig, rödflammig och irriterad. För de flesta personer med acne handlar det om en hormonell obalans. Tonårsacne, kallad för acne vulgaris, är en väldigt vanlig företeelse hos de flesta tonåringar. Men vuxna kan också drabbas av acne som då kallas för acne tarda.

Om du upplever att din hy blivit drabbad av acne får du här veta hur du tar hand om problemet på bästa sätt. Bli kvitt dålig hy med hjälp av bra hudvårdsprodukter och bättre levnadsvanor.

4 tips mot problem med acne

För dig som har problem med acne är det viktigt att veta att det finns hjälp att få oavsett problemets svårighetsgrad. Det finns en del saker du kan göra själv för att hjälpa kroppen stabilisera sina normala funktioner. Några tips nedan kan du börja med redan idag!

  1. Drick 1-2 liter vatten dagligen. Vatten hjälper till att rensa bort slaggprodukter och toxiner ur kroppen. Dessutom förser det huden med fukt.
  2. Motionera dagligen - träning är bra för både din kropp och din hud. Det stabiliserar hormonbalansen och hjälper till att bli av med slaggprodukter.
  3. Ät fiberrik mat - det bidrar till en normalfungerande mage som i sin tur minimerar risken för acnerelaterade problem.
  4. Ta kosttillskott - vitaminer A, B12 och E bidrar till en hälsosam hud. Dessutom kan det vara bra att äta Zink som bidrar till cellförnyelse i huden och ger en bra sårläkningsförmåga. Zink är extra viktigt om du lider av svårartad acne som kan leda till ärrbildning och gropigheter i huden.

Vad är acne?

För att identifiera orsak till acne behöver du först och främst veta hur acne uppstår. I huden hos alla människor finns en bakterie, kallad för propionibakterie, som livnär sig på talg och döda hudceller. I sitt normala tillstånd utgör denna bakterie en del av människas bakterieflora utan att orsaka några större problem. Vid en ökad talgproduktion påverkas dock propionibakterien så att även den växer till sig i storleken och orsakar inflammation i talgkörteln.

Talgkörteln påverkas av den ökade bakteriefloran där körtelns öppning täpps till av talgrester. Detta leder till pormaskar (som alltså är en tilltäppt por) som efter en viss tid blir inflammerad och utvecklas till en finne. Acne är alltså en kombination av en ökad talgproduktion och en spridning av hudbakterier. För att undvika en utveckling av inflammationen bör du därför dämpa talgproduktionen med hjälp av rätt behandling.

Behandling mot acne

För att förhindra bakteriespridning och en ökning av talgproduktionen behöver du normalisera din hud med hjälp av rätt hudvård. För det första bör fokus ligga i rätt typ av rengöring. Tänk så här - du ska inte torka ut huden, du ska minska talgproduktionen!

Rengöringen behöver vara djupverkande och bakteriehämmande. En fördel är om rengöringen även exfolierar huden för att avlägsna döda hudceller. Din dagliga hudvårdsrutin behöver också bestå av ett bakteriehämmande serum och en bra fuktigare som arbetar på din hudstruktur.

Ingredienser som acetylsalicylsyra, AHA-syror och C-vitamin är det mest effektiva för behandling mot acne. Dessutom arbetar ingredienser som Aloe Vera, hyaluronsyra och aprikosolja på huden genom sina lugnande, stärkande och mjukgörande egenskaper.

Ansiktsbehandling - acne

För bäst effekt mot acneproblem ska du kombinera bra hudvård med professionella acnebehandlingar hos en auktoriserad hudterapeut. På Sveriges hudterapeuters riksorganisation hittar du information om alla auktoriserade hudvårdsalonger i Sverige som utför säkra behandlingar enligt branschens rekommendationer.

Få bukt på din acne hos Acnespecialisten – en säker och trygg klinik som kan bedöma svårighetsgraden via deras gratiskonsultation och sedan genomföra en djupgående behandling. De är auktoriserade hudterapeuter med över 25 års erfarenhet av arbete med olika typer av acne. Du kan känna dig säker på att behandlingen ger bästa resultat för dina välinvesterade pengar.

Acneärr - microneedling

Många personer som tidigare har haft problem med acne får en kvarstående ärrbildning och gropigheter i huden. Allra mest drabbar det hak- och kindpartiet som haft stora djupsittande finnar. Läs mer om acneärr hos Acnespecialisten och boka in dig på deras microneedling-behandling som ger dig en jämn och fin hudstruktur.

Den mest populära behandlingsprodukten för microneedling är Dermapen som på senaste tiden blivit en vanlig behandlingsmetod för acneärr, rynkor och ojämn hudstruktur. Microneedling i Stockholm hittar du på Sveriges Skönhetscenter med kliniker på Strandvägen, Sundbyberg, Södermalm och Östermalm.