IPL pigmentfläckar

Pigmentfläckar kan uppstå av flera olika saker. Det vanligaste är dock att fläckarna uppstår i takt med att du blir äldre. De kan även kallas för åldersfläckar eller solfläckar och uppstår oftast på händerna och i ansiktet. Idag finns det många bra och effektiva behandlingar som du kan använda dig av för att bli av med fläckarna permanent såsom IPL. Pigmentfläckar kommer då behandlas med hjälp av ljusbehandling. Här kan du läsa mer om hur behandlingen går till, hur det fungerar och vilket resultat du kan förvänta dig.

Vad är pigmentfläckar?

Det är inte ovanligt att det kan bildas pigmentfläckar på överläpp, men överlag kan pigmentfläckar uppstå överallt på kroppen. Fläckarna är helt ofarliga, men kan ge en ojämn hudton som inte uppskattas av alla. Den vanligaste orsaken till pigmentfläckar är att din hud producerar för mycket melanin.

Varför får man pigmentfläckar?

Bruna fläckar på huden är i de allra flesta fall vanliga pigmentfläckar. Som tidigare nämnt kan fläckarna uppstå av många olika orsaker, där bruna pigmentfläckar orsakas av en överproduktion av melanin i huden.

  • Pigmentfläckar kan uppstå vid hormonella förändringar
  • Du kan få det i samband med att du når en högre ålder
  • Vanligt förekommande hos personer som slarvat med solskydd
  • Bruna fläckar kan drabba alla människor och alla hudtyper
  • Det kan uppstå vid inflammerad eller skadad hud

IPL mot pigmentfläckar

Det finns flera sätt som du kan gå tillväga för att bli av med pigmentfläckar som stör dig. Den vanligaste och mest effektiva metoden är att besöka en klinik eller en hudterapeut som kan hjälpa dig på ett professionellt sätt. Den mest populära behandlingsmetoden att använda här är IPL mot pigmentfläckar, vilket innebär ljusbehandling med laser. Hos Sveriges Skönhetscenter kan du göra IPL mot pigmentfläckar där ljuset fångar upp melanin i fläcken och omvandlar det till värmeenergi som i sin tur gör att pigmentet bleks i fläcken. Du kan läsa mer om denna specifika metod på vår sida om IPL-behandling om du är nyfiken på var du kan göra det någonstans.

En annan klinik som erbjuder skräddarsydda behandlingar mot pigmentfläckar är Acnespecialisten. Hos dem startar du med ett möte med en hudspecialist som undersöker dina fläckar, och tar fram en skräddarsydd behandlingsplan. De brukar behandla pigmentfläckar med kemisk peeling som är en effektiv behandling med syra.

Frågor om pigmentfläckar

Kan man ta bort pigmentfläckar hemma?

Ja, ett annat alternativ är att ta bort pigmentfläckar hemma. Det finns många krämer, serum och produkter du kan använda dig av som har en känd effekt att behandla och ljusa upp bruna fläckar på huden. Du kan också använda dig av naturliga produkter, till exempel en ansiktsmask med äggula och honung som har en uppljusande effekt. Läs mer om huskurer som kan fungera för mörka fläckar på huden i denna artikel från Steg för hälsa.

Hur blir man av med pigmentfläckar?

Att förebygga är det bästa sättet att förhindra uppkomsten av pigmentfläckar. Dock kan de uppstå ändå, till exempel med åldern eller vid hormonella förändringar. Du kan bli av med pigmentfläckar med IPL-behandling eller genom bra och vårdande produkter. När du väljer produkter bör du investera i exfolierande produkter och bra solskydd som du kan använda året runt, speciellt i ansiktet är det extra viktigt då du utsätts för solljus året om.

Är pigmentfläckar farligt?

Pigmentfläckar är inte farligt och uppstår på grund av en överproduktion av melanin. Dock kan många pigmentfläckar vara lika andra hudförändringar som kan vara tecken på sjukdomar. Är du osäker är det således bäst att kontakta en läkare eller ringa 1177.

Kan pigmentfläckar försvinna?

Vissa pigmentfläckar kan försvinna av sig själv, till exempel de som uppstår i samband med graviditet och hormonella förändringar. Även efter en IPL behandling kan fläckarna försvinna. Pigmentfläckar brukar dock inte kunna försvinna helt av sig själv.