Behandla acneärr

Acneärr är varaktiga märken på huden som ofta uppstår efter akneutbrott. De kan variera i form från djupa gropar till ytliga ärr och missfärgningar. Även om de främst är estetiska bekymmer, kan acneärr påverka självkänslan. Moderna behandlingsmetoder som microneedling, laserterapi och kemiska peelingar erbjuder effektiva lösningar för att minska dessa ärr och återställa hudens jämnhet och lyster.

Vad är acneärr?

Innan du börjar fundera på hur du ska behandla acneärr är det bra att veta vad som händer i huden vid acne, och typiska kännetecken hos olika typer av acneärr. Acne är ett mycket vanligt hudproblem som många lider av. Acne kan uppstå av många olika saker, t.ex. hormoner, bakterier i huden eller överproduktion av talg. Efter att inflammationen har läkt ut kan atrofiska ärr uppstå, t.ex. nedsjunkna ärr eller gropar. Dessa uppstår om såret inte läker som det ska eller om huden inte kan producera tillräckligt med bindvävnad.

Det bästa sättet att få bort acneärr är hos en utbildad och certifierad hudterapeut som har rätt kunskap och kan rekommendera dig bra behandlingsmetoder. Idag finns det också många krämer och hembehandlingar, som till exempel porrengöring, som förebygger acne, något som i sin tur också förebygger ärr.

Hur får man bort acneärr på klinik?

Det finns flera sätt att gå tillväga för att få bort acneärr och få en hudstruktur som är jämnare och finare. Microneedling, eller så kallad Dermapen, är ett mycket vanligt och populärt alternativ, men även fraktionerad laser, laser, kemisk peeling och fillers är vanligt förekommande. Vilken behandling som passar dig bäst beror främst på hur djupa ärr du har och hur känslig din hud är. Majoriteten av alla ärr kan idag behandlas och bli mindre synliga.

AcneSpecialisten

Vill du få hjälp att få bort acneärr kan du vända dig till AcneSpecialisten. AcneSpecialisten är en av få kliniker i Stockholm som är helt inriktade på just denna typ av hudproblem och som har trygga och effektiva metoder som hjälper dig. Du hittar klinikerna på fyra olika platser i Stockholm, t.ex. i Sundbyberg och på Strandvägen 7 på Östermalm. Kontakta kliniken på 08 29 61 01 eller boka direkt online.

Stadskliniken

Stadskliniken är specialister på såväl injektionsbehandlingar som laser och behandling av acneärr. Stadskliniken arbetar för att ge dig en behandling som är effektiv och säker, samt skonsam mot huden och har ett långvarigt resultat. Har du problem med acneärr kan du använda någon av deras laserbehandlingar för att snabbt och enkelt få en jämnare hudstruktur. Du hittar kliniken på Tulegatan 3 i Stockholm och kontaktar dem lättast på telefon 08 522 255 34.

Nordiska Kliniken

På Drottninggatan 33 i Stockholm ligger Nordiska Kliniken. Hit kan du vända dig för acneärr behandling, och alla andra typer av skönhetsbehandlingar - estetiska såväl som medicinska. Kliniken har många års erfarenhet av behandling av acne ärr och använder sig av både fraktionerad laser såväl som IPL för att säkerställa ett snyggt och hållbart resultat som är skonsamt mot huden. Genom att kombinera laser och IPL kan du bli av med ärr såväl som mörka pigment. Kontakta kliniken på 08-411 76 76.

Vem kan behandlas?

Behandling av acneärr är tillgänglig för nästan alla som lider av dessa hudproblem. Oavsett hudtyp eller ålder, finns det behandlingsalternativ som kan anpassas för att effektivt minska synligheten av ärr. Det är dock viktigt att konsultera en kvalificerad hudterapeut eller dermatolog för att bedöma hudens tillstånd och ärrtyp. Personer med aktiv acne bör behandla den underliggande acneproblematiken först. Behandlingen är särskilt effektiv för dem med atrofiska ärr, såsom nedsjunkna ärr eller gropar, men kan även hjälpa till att minska rodnad och ojämn hudton som uppstår efter acne.

Efter behandling

Efter behandling av acneärr är det viktigt att följa eftervårdinstruktionerna noggrant för bästa möjliga resultat och för att minska risken för komplikationer. Huden kan vara känslig och lätt rodnad direkt efter behandlingen, men detta brukar lägga sig inom några dagar. Det är viktigt att skydda huden mot solen och använda solskydd, eftersom huden blir extra känslig för UV-strålning. Patienter bör också undvika att plocka eller skrubba det behandlade området och följa rekommenderade hudvårdsrutiner. Återhämtningstiden och antalet behandlingar som krävs varierar beroende på behandlingsmetod och hudens kondition.

Röda acneärr

Acne kan inte bara orsaka gropar i huden, men också röda acneärr. Efter acne är det inte ovanligt med bruna pigmentfläckar på huden. Även om själva acneproblemet eller acneärren är borta kan de röda pigmenten bestå. Ett bra sätt att få bort röda acneärr är genom att kombinera laser eller microneedling-behandling med IPL behandling. Utöver IPL behandlingar finns även kemisk peeling som ett alternativ. Kemisk peeling är ingen behandling i sig, utan ett samlingsnamn för olika syror som kan användas, t.ex. AHA, BHA eller TCA.

Kännetecken

Röda acneärr kan uppstå efter att du har haft en inflammation i huden, t.ex. en finne eller acne. Ärren kännetecknas av den röda eller bruna färg som uppstår efter att inflammationen (finnen) har läkt.

Acneärr-gropar

Omfattande acne kan lätt ge bestående skador på huden i form av acneärr-gropar. Groparna uppstår efter att inflammationen har läkt och kan ge huden en mycket ojämn struktur. Det vanligaste är att groparna uppstår för att huden inte kan läka ordentligt, t.ex. inte kan producera tillräckligt med bindväv. En mycket vanlig behandling mot acneärr-gropar är Dermapen, även känd som microneedling, men det finns också kemisk peeling där AHA-syror används för att jämna ut hudstrukturen och göra den mjukare och finare.

Kännetecken

Djupa ärr och gropar efter acne är mycket lätta att känna igen. Oftast upplevs groparna som mindre prickar och utgjutningar i huden, något som får den att se ojämn ut. Groparna kan vara både små och mer omfattande, där de mindre och ytligare oftast är lättare att behandla.