Allt du behöver veta om din hudvård

Torr hudtyp

Torr hudtyp

En torr hud kännetecknas av små, sammandragna porer som näst intill blir osynliga för blotta ögat. Ett vanligt kännetecken för denna hudtyp är att det stramar efter rengöring och att det är svårt att få ett jämnt resultat när man applicera make up. Kroppen producerar här inte tillräckligt med fett och man måste kompensera för detta genom att använda passande produkter.

En torr hudtyp kännetecknas av väldigt små eller i stort sätt obefintliga porer. Anledningen till detta är att en torr hud inte producerar tillräckligt med fett för att huden ska hållas mjuk. Huden drar då ihop sig likt ett russin och det är då som porerna försvinner. Vissa har torr hud som sin grundhudtyp men annars är det även vanligt att man går från t ex en blandad eller normal hud, till slutligen en torr. Ju äldre vi blir desto mindre fett producerar vår hud och det är detta som gör att vi alla en dag kommer ha en torr hudtyp, vissa får det dock tidigare än andra.

Det vanligaste kännetecknet på att man har en torr hudtyp är att man känner en stramande känsla i huden. Denna känsla uppkommer oftast efter rengöring då huden kommer i kontakt med vatten men det är även vanligt att man kan känna sig torr under dagen. Det kan ofta vara svårt att lägga makeup på en torr hud då man ofta får ett ojämnt slutresultat. Det är även vanligt att makeupen spricker upp efter ett par timmar och man måste då gå och bättra på den för att bibehålla sitt ursprungliga resultat.

Vid denna hudtyp är talgkörtlarna inaktiva vilket gör att man inte kan se pormaskar på en torr hud. Detta kan av många ses som något positivt men i långa loppet vill man undvika att vara torr. Som hudterapeut brukar vi säga att att en person med torr hud alltid kommer att få en åldrar hud fortare än alla andra. Hur vi ser ut i huden när vi blir äldre avgörs mycket av vårt genetiska arv men främst av vilken hudtyp vi har som unga. Om man skulle ställa en person med torr hud bredvid en person med fet hud kommer alltid den som är torr att få rynkor fortast. Kan vara värt at tänka på för de som anser sig lida av sin feta hudtyp. I det långa loppet mot vår ålderdom så kommer dessa personer stå som vinnare om man ser till de rynkor som många idag gör allt för att undvika.

Fettet som finns i huden agerar som ett naturligt skydd mot bland annat sol, vind och avgaser. En person med torr hud saknar detta skydd vilket kan resultera i en irriterad hud som lätt blossar upp och blir röd. Här måste man då försöka kompensera för den brist man har genom att använda produkter med både fukt och fett. Många är ofta rädda för att använda produkter med mycket fett i för att detta ska ge finnar. Det kan i stort sätt enbart hända om krämen inte går in i huden utan istället lägger sig i porerna och täpper igen. Varför detta händer kan du läsa mer om under ”vad ska produkterna innehålla”. Viktigt att tänka på är att använda milda produkter som alla är mjukgörande. Ett viktigt steg är peelingen som hjälper till att ta bort den torra hud som finns på ytan och i stort sätt enbart består av gammal hud. Man vill inte ha en för grov peeling som kan irritera huden istället för att förbättra den och här kan det vara bra att få hjälp att hitta den rätta just för dig. Använd gärna en balm eller en riktigt fet kräm på nätterna då det inte gör så mycket om man ser blank ut då och ta istället en lite lättare produkt under dagen.