Allt du behöver veta om din hudvård

Normal hudtyp

Normal

Den normala huden kännetecknas av jämna porer som varken är förstorade eller förminskade på något parti i ansiktet. Här finns det en perfekt balans mellan fett och fukt vilket ger en mjuk yta som varken stramar eller blir blank.

En normal hud kännetecknas av jämna porer som varken är förstorade eller förminskade på något parti i ansiktet. Denna hudtyp ger en mjuk hud som känns behaglig då den varken stramar eller blir för blank. Anledningen till detta är att en normal hud har en jämnhet i sin talgproduktion vilket ger en hud med en perfekt balans mellan fett och fukt. En blandad hud som vi kommer att beskriva senare har en ökad talgproduktion i vissa partier vilket leder till att dessa partier lätt blir blanka och känns feta. Tittar vi istället på den torra huden så har den en avsaknad på talgproduktion vilket ger en stramande känsla framförallt efter rengöring. Detta är alla symptom som en normal hud inte ska uppleva då man varesig har för mycket eller för lite av något.

Pormaskar eller finnar är ovanliga om man har en normal hudtyp då huden inte producerar det överflöd av fett som är en av de grundläggande orsakerna till utslag. Självklart kan även en person med denna hudtyp ibland få någon finne men det hör till ovanligheterna.

Tyvärr är denna hudtyp en av våra ovanligaste då vi alla på grund av t ex yttre påverkan, hormoner, kost eller liknande, ofta upplever en viss rubbning i huden vilken resulterar i en annan hudtyp. Det finns även en grundläggande anatomisk anledning till att denna hudtyp är relativt ovanlig och detta utgörs av våra talgkörtlar. Det är dessa talgkörtlar och dess lokalisering som avgör vilken hudtyp vi i slutänden får och även hur vår hud förändras i takt med att vi åldras. Det är vanligt att vi har en högre produktion av dessa körtlar runt näsa, haka och panna som utgör t-zonen. Den som har en normal hudtyp har en jämn fördelning av dessa talgkörtlar vilken ger den mjuka yta som en person med denna hudtyp upplever i hela ansiktet.

En normal hud kan lätt förändras till en torr hud om man inte sköter den med passande produkter. Här är det otroligt viktigt att bibehålla den höga fukthalt som redan finns i huden genom att använda en rik fuktkräm. För mycket fett kan dagtid ge en blank känsla vilket de flesta inte uppskattar. Använd därför en fetare nattkräm som gärna är återuppbyggande då man kan säga att huden till viss del skadas under dagen. Det är på natten som hela kroppen arbetar med att bygga upp de celler som brutits ned under dagen och här kan man hjälpa kroppen och huden på traven. Var noga med att din dagkräm innehåller en stark solskyddsfaktor och använd gärna makeup som även den är anpassad att skydda för solens strålar.