Allt du behöver veta om din hudvård

Mogen hud

Mogen hud

Med mogen hud menas en hud som kommit till olika stadier av åldrande. Man brukar säga att huden börjar att åldras och celler bryts ned redan vid tjugo års ålder. Självklart sker detta då så pass långsamt att vi inte märker av det som sker i vår hud. Ju äldre vi blir desto snabbare går denna nedbrytningsprocess och vår hud kommer att förändras.

Man kan likna huden vid tapeten på våra väggar i ett trähus. Trä är något levande och våra väggar rör hela tiden på sig. Detta sker inte tillräckligt snabbt för att vi ska kunna uppleva det med blotta ögat men efter ett antal år kan vi se att tapeten på väggen har tappat sin form. Detta sker på liknande sätt med vår hud. Under huden finns det fullt med muskler och med tiden kommer dessa muskler att dra ihop sig och vi får då för mycket hud kvar på ytan. Det är detta överflöd som ger oss rynkor och en hud som tappar sin spänst.

Det finns inga krämer som helt förhindrar åldrandet som är helt naturligt men det finns saker som vi kan göra för att få denna process att gå långsammare. Genom att förändra våra produkter till att bli aktivare kan vi släta ut de fina linjer som bildas innan rynkor uppkommer. Här finns det många märken som utlovar mirakel, men det finns i verkligheten enbart ett par ämnen som verkligen fungerar mot rynkor. Det du ska leta efter är retinol, a-vitamin och c-vitamin. Dessa är alla ämnen som fungerar utslätande.

En vanlig fråga vi som hudterapeuter ofta får är vad det är för skillnad mellan en antirynkkräm som finns att köpa för tre hundra kronor på Konsum och den som finns på salong för sju hundra kronor. Här brukar vi säga att man i många fall får det man betalar för. T ex retinol är ett ämne som är väldigt dyrt att framställa och vill man ha en kräm som verkligen fungerar är det mängden aktiva ämnen som är avgörande. Det behöver inte alltid betyda att en kräm på Konsum är dålig utan att mängden aktiva ämnen i den är så liten att man ändå inte kommer att märka något resultat. Lägg gärna därför mer pengar på en bra kräm som verkligen fungerar och ofta räcker mycket längre, i stället för att köpa en billigare kräm som inte ger något resultat.