Allt du behöver veta om din hudvård

Varför får man mjäll och hur kan man bli av med mjäll?

Mjäll beror på att våra hudceller ständigt förnyas och när hudcellerna på skalpen förnyas puttas de döda ut till ytan. Det är dessa som ses som små vita torra mjäll. För en person med mjäll går denna föryngring av huden snabbare och det i sin tur innebär att fler döda hudceller faller bort. Personer med mjäll kan även uppleva en kliande irritation och obehag i hårbotten. Hudflagorna kan vara antingen torra eller en aning feta, de kan lossna lätt eller fastna i hårbotten.

Ovanligt mycket mjäll kan även bero på en underliggande sjukdom eller tillstånd som t.ex psoriasis, en svampinfektion eller även huvudlöss. Mjäll kan även vara stressrelaterat och är man stressad, sjuk eller trött kan det bidra till en ökad mjällproduktion.

Mjäll smittar inte och går tyvärr inte att bota. Man kan däremot förebygga och mildra mjällproduktionen genom att:

  •  Använda ett mjällschampo
  •  Skölja hår och hårbotten ordentligt
  •  Använda mildare hårprodukter, de bör vara parfymfria
  •  Sova ordentligt och försöka minska stressnivån

Om man har en mild form av mjäll kan det räcka med att byta till ett mildare schampo men om man har mycket mjäll som är lite fetare och som bildar en beläggning på skalpen beror det troligtvis på svampfloran du har. Det bästa att göra då är att testa olika mjällschampon för att hitta ett som passar dig och ditt hår. Om man har stora problem med mjäll och hudflagor som man har svårt att få bukt med kan man även uppsöka läkarvård.

Comments are closed.