Allt du behöver veta om din hudvård

Undvik

Undvik:

Mineraloljor

Många billiga märken har en krämbas som utgörs av mineraloljor. Denna olja är en restprodukt som bildas när man framställer bensin och innehåller ofta spår av det. Mineraloljan täpper igen porerna och lägger sig som en hinna på huden, vilket leder till att huden slutar att själv producera fett. Huden blir uttorkad och kan efter ett tag se grå och missfärgad ut.

Tyvärr innehåller många billiga märken mineraloljor och anledningen till det är att denna olja är billig att framställa. Uttrycket ”man får det man betalar för” stämmer verkligen här och det kan därför vara värt att lägga lite extra pengar på en bra kräm.

Om du letar efter detta på innehållsförteckningen ska du titta efter mineral oil, paraffin eller vaselin.

- Konserveringsmedel

Konserveringsmedel finns i de flesta produkter för att motverka dålig lukt, mögel eller andra symptom som lätt bildas då bakterier kommer i kontakt med produkten. Detta sker exempelvis ofta om man tar sin kräm med fingrarna istället för med spatel, eller om man inte riktigt skruvar åt korken. Man vill gärna undvika för mycket konserveringsmedel i sin produkt då det kan vara allergiframkallande. Det du ska leta efter på innehållsförteckningen är främst namn som slutar med parabener. Exempel på detta kan vara metylparabener, etylparabener och propylparabener. Ju färre av dessa och ju längre ned på innehållsförteckningen dessa finns, desto bättre är det för din hud.

- Parfym

Man vill undvika parfym i sina produkter av en mycket enkel anledning. En parfym är uppbyggt av alkohol som i det rätta sammanhanget framhäver doftmolekylerna. När man vill ha en doft som ska hålla söker man efter en hög alkoholhalt men när det kommer till hudvård vill man istället undvika alkohol. Ämnet har en uttorkande effekt på huden och kan även irritera huden vilket kan visa sig i rödflammighet eller småfinnig hud.

De flesta produkterna på marknaden har en doft men detta behöver inte alltid betyda att det finns alkohol i dem. Istället finns det ofta eteriska oljor i som ger en fräsch och härlig doft. Det kan vara minst lika viktigt att en produkt luktar gott, som att den har en bra effekt på huden.

[fb_button]