Allt du behöver veta om din hudvård

Fet hudtyp

Fet hudtyp

En fet hudtyp har en överproduktion av fett vilket ofta ger en blank känsla och aktiv hud där pormaskar och finnar lätt bildas. Acne och problemhud kan uppkomma då porerna lätt blockeras av det överflödiga fett som bildas.

En fet hudtyp har en överproduktion av fett och många aktiva talgkörtlar. Man kan se detta genom att titta på porerna som vid denna hudtyp är vidgade och ofta igentäppta. Då det bildas för mycket fett underifrån kommer porerna att täppas igen av fett och bilda pormaskar och finnar. Personer med denna hudtyp upplever ofta att huden blir blank och att huden känns orolig.

Ofta förknippar man en fet hud med acne och problemhud. Detta behöver inte alltid vara fallet då man med relativt enkla medel kan hålla en fet hud i ordning. Det kräver dock extra mycket arbete från den personen som har den feta huden och man kan även behöva ta hjälp av en hudterapeut för att få bukt på sin hud. Ibland kan man se personer som i unga år haft problem med fet hud och att detta har lämnat deras ansikte ärrat. Detta beror ofta på att det är svårt att låta sin hud vara när man står framför badrumsspegeln och att man då klämmer. Det är när man klämmer på en ”kall” hud som inte är förbehandlad som det blir ärr. I vissa fall kan ärr bildas av väldigt inflammerad acne men oftast är det självförvållat. Även som hudterapeut vet vi att det kan vara svårt att låta bli men man gör i regel mer skada än nytta om man klämmer själv hemma. Dels kan man sprida bakterier runt i ansiktet vilket enbart gör det värre och dels vet man inte alltid hur man ska klämma vilket kan göra att man klämmer infektionen nedåt i huden, som i sin tur ger ett större utbrott av finnar. Ja det finns många skäl till varför man inte ska klämma hemma och vi rekommenderar därför alltid att man tar hjälp av en hudterapeut.

Vid en fet hudtyp bör man använda djuprengörande produkter. Istället för en kräm kan man använda en gel som har en mattande effekt och som ska hjälpa till att minska talgproduktionen. Om man använder makeup kan man använda en puderbaserad foundation som också hjälper till att förhindra uppkomsten av blank hud.