Allt du behöver veta om din hudvård

Frågor och svar

Läs våra frågor och svar!

Här ser du redan ställda frågor till vår hudvårdsterapeut. Tryck på frågan för att även se svaret.

Hej, för ganska exakt ett år sedan så slog jag i pannan på jobbet. Fick en bula efter det som gick bort men lämnade kvar en svart fläck i pannan som ännu inte försvunnit. Har försökt med alla möjliga krämer som ska fungera blekande men ser inte någon skillnad alls.
Hej, Ibland när man får ett slag eller tryck kan det bli en skada i blodkärlen under huden, det som händer vid ett vanligt blåmärke. Men ibland blir det en reaktion där det bildas små blodkärl som ett nät runt den gamla skadan. Det här kan ibland se ut nästan som ett spindelnät av små röda kärl eller som i ditt fall, en mer koncentrerad svart fläck. Det är oftast inte svårt att ta bort detta och det gör du bäst hos en dermatolog. De använder något som kallas diatermi för att med en tunn nål bränna bort de små kärlen. Lycka till!
Vad kan man använda för medel som öppnar ens porer så att de blir lättare att tömma?
Hej, Det finns egentligen inga produkter som öppnar porerna på det sättet som du efterfrågar. Om du vill öppna porerna för att underlätta vid klämning rekommenderar jag dig att ånga huden genom att duscha varmt, koka upp vatten och sätt huvudet över eller med fördel använd varma handdukar. Du bör alltid vara försiktig med att klämma för mycket hemma då du både kan skada huden och stimulera talgproduktionen om du klämmer för ofta. Det bästa är att gå på regelbundna behandlingar för att på ett skonsamt sätt rengöra huden, och använda rätt produkter som hjälper till att minska talgproduktionen, så att nya pormaskar inte uppkommer. Lycka till.
Jag försöker hitta någonstans där det står förklaring på skillnaden på återfuktande kräm o fuktgivande kräm. Tex Aco har seperata produkter med dessa egenskaper förstår inte skillnade. Hoppas att du kan hjälpa mig att få mer klarhet i detta. mvh/Natalie
Hej Natalie.
Ja skillnaden är egentligen hårfin. Att en kräm ger fukt betyder att den innehåller vatten. Vatten dunstar dock så snabbt att det måste finnas fett i krämen för att hålla fukten kvar i huden. En hud som behöver återfuktas har brist på både fukt och fett, vilket det då ska finnas i krämen. En ren fuktgivande kräm används framförallt på en fet hudtyp då det då redan finns ett överskott av fett. Dessa produkter brukar kallas lotioner då konsistensen är mycket lättare än en kräm.
Har du en hud som producerar för mycket fett ska du alltså titta efter en fuktgivande kräm, är du torr eller yttorr ska du istället använda en återfuktande kräm.
Hoppas det känns lite mer förståeligt nu.
Bästa hälsningar
Jag har blandhy och har problem med vad jag ska använda för produkter som tar bort glansen i t-zonen och återfuktar. Dessutom är jag väldigt mörk under ögonen, vad kan man göra åt det? Mvh Amna
Hej Amna.
Just en blandhy kan vara lite svårt att hitta bra produkter till eftersom behoven är så olika i ansiktet. Du ska alltid titta efter produkter för just blandad hud. Alla märken har inte det men framförallt märken som används av hudterapeuter ska alltid erbjuda det.
Clarins har en serie som jag verkligen kan rekommendera som heter Purify. Produkterna är framtagna för just en blandad hy och ska hjälpa till att balansera huden så att du inte blir varken torr eller blank.
Att du är mörk under ögonen beror främst på hur ditt skelett ser ut under huden. Vissa människor har ett större hålrum runt ögonen under huden. När ljuset ligger på så får du då en mörk skugga runt ögonen. Detta kan förvärras av att du exempelvis är trött eller om huden är torr, då elasticiteten blir sämre då. Genom att använda en återfuktande kräm som stramar upp huden kommer du känna dig mindre mörk under ögonen. Den jag tipsar om ljusar även upp huden en aning vilket gör att du kommer se mindre mörk ut.
Lycka till!
Jag har konstant torra läppar och inte mycket verka hjälpa, har du något tips?
Torra läppar får vissa ofta på vintern eller i andra miljöer där luften är torrare. Men vad många kanske inte tänker på är att torra läppar även kan bero på just vätskebrist. Därför är första tipset att dricka mer vatten. Ett annat tips är att inte slicka dig om läpparna för att fukta dem då det bara torkar ut dem ännu mer. När det handlar om produkter att använda för att motverka torra läppar finns det en del att tänka på. Läs innehållsförteckningen på produkten noga då det finns en del innehåll man bör undvika som t.ex mineralolja, paraffin, petrolatum som på grund av att de är billiga ingredienser är vanliga att ha i hudvårdsprodukter. Dessa lägger sig dock bara som en hinna på det torra stället och känns som att den återfuktar men torkar egentligen bara ut ännu mer. Så undvik lypsyl, vaselin, helosan och de allra billigaste produkterna. En budgetkräm som dock verkar fungera för väldigt många är försvarets hudsalva. Innehåll som du skall leta efter är sheasmör, e-vitamin och mandelolja. Du hittar också många bra krämer för att motverka torra läppar här på sidan.
Varför får man mjäll och hur kan man bli av med mjäll?
Mjäll beror på att våra hudceller ständigt förnyas och när hudcellerna på skalpen förnyas puttas de döda ut till ytan. Det är dessa som ses som små vita torra mjäll. För en person med mjäll går denna föryngring av huden snabbare och det i sin tur innebär att fler döda hudceller faller bort. Personer med mjäll kan även uppleva en kliande irritation och obehag i hårbotten. Hudflagorna kan vara antingen torra eller en aning feta, de kan lossna lätt eller fastna i hårbotten. Ovanligt mycket mjäll kan även bero på en underliggande sjukdom eller tillstånd som t.ex psoriasis, en svampinfektion eller även huvudlöss. Mjäll kan även vara stressrelaterat och är man stressad, sjuk eller trött kan det bidra till en ökad mjällproduktion. Mjäll smittar inte och går tyvärr inte att bota. Man kan däremot förebygga och mildra mjällproduktionen genom att:
  •  Använda ett mjällschampo
  •  Skölja hår och hårbotten ordentligt
  •  Använda mildare hårprodukter, de bör vara parfymfria
  •  Sova ordentligt och försöka minska stressnivån
Om man har en mild form av mjäll kan det räcka med att byta till ett mildare schampo men om man har mycket mjäll som är lite fetare och som bildar en beläggning på skalpen beror det troligtvis på svampfloran du har. Det bästa att göra då är att testa olika mjällschampon för att hitta ett som passar dig och ditt hår. Om man har stora problem med mjäll och hudflagor som man har svårt att få bukt med kan man även uppsöka läkarvård.
Varför får man rynkor och går det att bli av med dem när man väl fått dem?
- Att vi får mer rynkor ju äldre vi blir får vi tyvärr helt enkelt acceptera, det är en del av åldrandet. Rynkorna kommer bland annat av våra ansiktsuttryck som att le, rynka på ögonbrynen osv. Med tiden minskar även volymen i ansiktet och huden förlorar sin spänst. Vissa hävdar att mycket exponering mot solen skapar rynkor medan andra hävdar att det enbart gör dem mer synliga. Det är även allmänt vedertaget att rökning påskyndar processen. Vad det handlar om är att ett av våra hudlager - dermis - tappar en del av sina byggstenar som collagen och elastin. Collagen är ofta en ingrediens i olika antirynkprodukter. För att förhindra eller minska uppkomsten av rynkor rekommenderas det att sluta röka, undvika stark sol, undvika solarier, undvika stark tvål och varmt vatten, äta en kost som innehåller mycket hyaluronsyra som t.ex sötpotatis. Det finns även en uppsjö av antirynkprodukter som du kan hitta här. Det finns även helt naturliga antirynkprodukter som ofta används som bas i krämer och liknande. Exempel på dessa är kakaosmör och cocosolja.
Hur ska man egentligen använda alla olika rakprodukter? Tycker att det finns så många och jag vet inte säkert när man ska använda vad och vad de egentligen har för effekt.
- En rakolja använder man innan rakkräm eller raklödder för att rakhyveln ska glida bättre på huden. Oljan ska vara en ”primer” vilket betyder att den förbereder huden och skyddar mot friktion. Raklödder, rakkräm, rakmousse eller liknande har alla samma effekt och här handlar det enbart om smak och tycke. Efter rakningen kan man använda en ”soother” som ska lugna irriterad hud och motverka inåtväxta hår. Den här typen av produkter finns i olika varianter så som after shave, lugnande kräm eller olja. Självklart behöver man inte använda alla dessa produkter men beroende av hur lättirriterad din hud blir kan det vara värt att prova.
Finns det något speciellt att tänka på när man ska använda brun-utan-sol? Jag tycker att det är svårt att få ett bra resultat.

- Det viktigaste att tänka på är att peela innan du applicerar din brun-utan-sol. Då kommer resultatet både att bli jämnare och hålla längre. Använd en fuktkräm eller bodylotion först då en brun-utan-sol inte är inriktat på att vårda huden. Efter ett par dagar brukar man behöva bättra på sin nya solbränna och efter ca en vecka kan det vara bra att peela bort allt och på så sätt börja om på nytt. Risken är annars att man får ett ojämnt och smutsigt intryck. 

Jag tränar mycket och får ofta problem med finnar och skulle därför vilja prova att gå på ansiktsbehandling. Jag är osäker på vilken behandling som passar mig som kille och med mina problem. Vad tycker du?

- Jag tycker att du skulle börja med att prova en klassisk ansiktsbehandling där en terapeut kan gå igenom din hud grundligt. Vissa salonger har behandlingar som heter ”klassisk man” eller liknande men det är egentligen samma behandling. Exempelvis Biotherm och Clarins har hela serier för män som ofta används i dessa behandlingar. 

Jag blir väldigt fet i huden under dagen och jag måste hela tiden bättra på mitt smink. Efter en hel dag känner jag mig väldigt smutsig i ansiktet efter allt smink som jag varit tvungen att lägga på. Finns det något att göra?

- Om man har en hudtyp som producerar mycket fett är dte viktigt att använda rätt produkter innan man applicerar sin makeup. Använd rengöring, ansiktsvatten och kräm som är anpassat till din hudtyp. Krämen ska gärna vara mattande då det ska reglera fetthalten under dagen. Det finns många bra foundations som är anpassade efter en blandad eller fet hud så ta gärna hjälp att hitta rätt. Ett fel som man gärna gör är att man använder mer puder för att få bort den planka ytan. Puder är uttorkande och ger tyvärr motsatt effekt då kroppen börjar att producera mer fett om huden torkas ut. Istället för puder finns det väldigt bra fettreducerande papper som man kan torka de feta partierna med. Exempelvis Shiseido har dessa papper och de tror jag skulle passa dig väldigt bra. 

Jag är väldigt torr i huden och min foundation spricker efter ett par timmar. Jag tycker att jag har provat det mesta utan resultat. Vad kan jag göra?

- Det viktigaste för dig att tänka på är vad du använder på din hud innan du applicerar din foundation. Använd en peeling varannan dag för att få bort gammal hud. Det är ofta just de döda hudcellerna som ligger kvar på hudytan, som ställer till problem när man ska applicera sin foundation. Använd sedan en fetare hudkräm som är anpassad efter din hudtyp. Det är viktigt att låta produkten gå in i huden innan man applicerar sin makeup, så vänta gärna ca tio minuter mellan produkterna. Välj en foundation som är anpassad efter en torr hud då det kommer att ge ett bättre slutresultat och undvik att använda för mycket puder som har en uttorkande effekt. 

Jag får ofta problem med småfinnar efter att jag har rakat mig. Vad beror detta på och finns det något bra jag kan använda?

- Det här är ett vanligt problem som ofta kan förhindras eller lindras av att man använder rätt teknik och rätt produkter. Om huden är varm och förberedd med produkter kommer rakningen att gå lättare utan att irritera huden. Börja med att tvätta ansiktet med ljummet eller varmt vatten vilket gör att porerena i huden öppnar upp sig. Det är i porerena som våra hårstrån sitter och om dessa öppnar upp sig, går det lättare att ta bort dem. Använd sedan en rakolja och över det ett rakskum eller liknande, för att underlätta själva rakningen. Tänk på att följa hårets riktning när du rakar för att minska friktionen och risken för att du ska skära dig. När du är färdig kan det vara bra att sluta porerna med en lugnande produkt.  

 

Har du någon fundering angående din egen hudvård?

Fråga vår hudterapeut!

Ditt namn (obligatorisk)

Din epost (obligatorisk)

Ämne

Ditt meddelande