Allt du behöver veta om din hudvård

Blandad hudtyp

Blandad hudtyp

Den blandade hudtypen är vår vanligaste hudtyp, där man upplever flera olika tillstånd i huden. Vanligast är att man har en fetare t-zon, dvs panna, näsa, haka, men att man på samma gång har torra kinder. Här är det viktigt att hitta produkter som fungerar på hela huden.

En blandad hudtyp har en kombination av flera hudtyper. Vanligast är att man har en fet t-zon, det vill säga panna, näsa och haka. Samtidigt som man kan uppleva att man har en blank hud i dessa partie, så stramar huden och känns torr på kinderna. Det är mycket vanligt att man här väljer fel produkter då man helt enkelt klassar sin hud som enbart ett av dessa tillstånd. Det som kan vara svårigheten är att hitta som produkter som fungerar på hela huden, man ska alltså inte behöva använda olika produkter på olika partier.

Den blandade hudtypen är den vanligaste och man kan titta på sin hud för att avgöra om man tillhör denna kategori. Oftast kan man se vidgade porer i t-zonen och det är också där som det i regel brukar finnas pormaskar. Tittar man sedan på kinderna så brukar man här inte kunna hitta några porer, då huden här har en avsaknad av fet. Alla blandade hudtyper behöver dock inte se likadana ut då vissa kan ha en dominans av torr hud medans andra har mest feta partier. Om man huvudsakligen är torr med t ex fetare näsa och haka brukar man kalla den blandad till torr. Då det torra är dominerande kan man klassa huden som torr på vintern då vi naturligt behöver mer skydd, som man ger huden i form av mer fett i krämerna. På sommaren kan man istället klassa huden som blandad och ha en lättare kräm som enbart ger fukt och skydd mot solen. Om man istället har en hud som mestadels känns fet och de större porerna återfinns i t-zonen och även en bit ut på kinderna, då har man en blandad till fet hudtyp. Här behöver man vintertid en närande fuktighetskräm med lite fukt och på sommaren en lätt gelékräm som mattar.

Alla märken har tyvärr inte produkter för blandad hud så ibland kan man behöva leta sig fram. I regel har alla hudterapeuter produkter som passar så ta gärna hjälp av oss eller någon terapeut i din närhet.