Allt du behöver veta om din hudvård

Acne

Acne

Acne uppkommer när det bildas en överproduktion av fett vilket ofta leder till inflammation i talgkörtlarna. Vanligast är att detta uppkommer när man får en hormonell rubbning av något slag. Oftast förknippas detta tillstånd med tonåren då många får problem med utslag men man kan även drabbas av acne vid högre ålder. Stress, graviditet, amning och p-piller är också faktorer som kan ge denna överproduktion.

Det finns inga studier som styrker att kost, dryckesvanor eller rökning skulle försätta huden i detta tillstånd. Det man dock kan säga är att alla har kroppar och en hud som reagerar olika på yttre och inre påverkan. Visa upplever att t ex choklad ger finnar och då bör man självklart undvika det, trots att människor i omgivningen klarar av att äta samma sak. Det viktiga blir här att lyssna på sin egen kropp och agera där efter.

Acne kan oftast åtgärdas med hjälp av produkter och behandlingar. I vissa fall när det rör sig om en hormonell rubbning kan detta ta tid då kroppen måste återhämta sig och den hormonella utsöndringen måste stanna av. Under tiden kan man dock hjälpa till med läkning och genom lugnande och djuprengörande produkter, hålla porerna rena. Viktigt att tänka på är att det i många fall ser värre ut än var det faktiskt är, då huden ofta blir väldigt röd och irriterad. Undvik att stå hemma och klämma då detta i regel förvärrar situationen då man i många fall skadar huden och sprider bakterierna runt på huden.

Ta hjälp av en hudterapeut och gå på regelbundna behandlingar. Om du samtidigt ansvänder samma produkter hemma kommer du uppnå ett fint resultat snabbare då du och din terapeut arbetar tillsammans.

Om du känner att du provat alla alternativ som finns, så kan man som en sista utväg ta till mediciner. Hos en hudläkare kan man få hjälp med olika preparat för att minska talgproduktionen och på så sätt minska finnarna. Dessa är dock ofta väldigt starka vilket betyder att man måste gå på regelbundna läkarbesök för att bland annat kontrollera levervärden. Många gånger kan behandlingar och produkter vara skonsammare och ge ett mer hållbart resultat.